A legfőbb tudnivalók az AAA minősítésről

 

Az idei év elején vállalatunk megőrizte a Dun & Bradstreet (korábbi nevén Bisnode) AAA (tripla A) pénzügyi minősítését. A magyarországi cégek mindössze 0,63 %-a rendelkezik ezzel a legmagasabb hitelképességet jelképező tanúsítvánnyal. Büszkeséggel tölt el minket, hogy ügyfeleink és partnereink számára ilyenformán is prezentálhatjuk a NEW VERSION Kft stabilitását és megbízhatóságát. 

Legújabb cikkünkben a legfőbb tudnivalókat ismertetjük az AAA tanúsítványról és a minősítés előnyeiről.

 

Dun & Bradstreet (Bisnode) Tanúsítvány 

A Bisnode vállalat digitális üzleti, marketing- és hitelinformációk formájában kínált döntéstámogatást ügyfeleinek egészen 2021-ig, amikor is  – a két szervezet közel két évtizedes együttműködését követően – a Dun & Bradstreet nemzetközi üzleti adatbázis-szolgáltató cég felvásárolta. 

Dun & Bradstreet (Bisnode) Tanúsítványok

dun-and-bradstreet-bisnode-tanusitvany

A Bisnode nemzetközi szinten 1908 óta minősíti a cégeket pénzügyi stabilitásuk alapján. A vállalat céginformációs és cégminősítő szolgáltatásai a legelterjedtebb megoldások között szerepelnek Európában. Az AAA, AA és A cégminősítési rendszer 1989-ben került bevezetésre nemzetközi szinten, a hazai cégek pedig 1996 óta kapnak lehetőséget arra, hogy üzleti stabilitásukat Bisnode tanúsítvány formájában is megmutassák. Az egyesülést követően a cég által kiadott minősítések neve Dun & Bradstreet (D&B) Tanúsítványra változott.

 

A D&B minősítés módszertana

A pénzügyi kockázatosság, illetve a fizetési hajlandóság megállapítása körültekintő és pontos számításokat, valamint megalapozott módszertant igényel. A D&B minősítések keretrendszerét a vállalat nemzetközi csapata az egyes országok helyi szakértőivel közösen alkotta meg. 

A D&B minősítési módszertana stabil és professzionális szakmai alapokon nyugvó, átfogó statisztikai modellezési keretrendszer szerint kerül kialakításra, amely segítségével megbízható céges előrejelzéseket tudnak nyújtani a gyakorlatban. A módszertan alapját a D&B adatbázisában tárolt, valamint több hivatalos forrásból (Igazságügyi Minisztérium, Cégbíróság, NAV és más hatóságok) beszerzett adatok képezik. 

A hatósági adatok mellett figyelembe veszi a cég pénzügyi információit is, beleértve az eredménykimutatást, a mérlegadatokat, a határidők betartását a számlák kiegyenlítését illetően, valamint az aktuális pénzügyi trendeket. A minősítést végző szakemberek számításba veszik továbbá a vállalkozás, vagy szervezet tevékenységét, méretét, tulajdonosi, illetve demográfiai adatait, de még a céges gépjárművek számát és a sajtóhíreket is. 

A vállalatok pénzügyi megbízhatóságát és hitelképességét végül egy egyszerű kockázatossági mutatószámban összesítik.

D&B minősítési rendszer előnyei a piaci szereplők számára

A D&B minősítési rendszer az adott cég pénzügyi adatainak vizsgálata mellett külső változók egész sorát figyelembe veszi, beleértve a gazdaság várható alakulását és a piaci trendeket is. Ennek a holisztikus elemzésnek az eredményeképp nemcsak azt tudják megállapítani nagy bizonyossággal egy adott vállalatról, hogy jelenleg mennyire stabil, de azt is, hogy mekkora pénzügyi kockázatot jelentene a vele való üzleti kapcsolat kialakítása a jövőben (pl. egy év múlva).

A vállalkozások értékeléséhez használt szempontok:

  • Pénzügyi teljesítmény
  • Fizetési magatartás
  • Hitelképesség
  • Üzleti kapcsolatok
  • Jogi megfelelés
  • Menedzsment minősítése 

 

Dun & Bradstreet Tanúsítvány előnyei a minősített cég számára

A Dun & Bradstreet AAA Tanúsítvány, de a dupla A vagy akár az A minősítés is kiváló indikátor az adott cég beszállítói, valamint meglévő és jövőbeli ügyfelei számára is. Alacsony üzleti kockázatot, pénzügyi stabilitást és megbízhatóságot reprezentál. 

Emellett egy nemzetközileg elismert jelzés lehet a versenytársak, az alkalmazottak, vagy akár a potenciális befektetők számára is arról, hogy a vállalat erős pénzügyi alapokkal rendelkező, állandó szereplője a piacnak. 

Minősítések Magyarországon

A minősítések megállapításakor a szakemberek változók sorát veszik figyelembe, hogy statisztikai alapon megállapítsák, melyek Magyarország pénzügyileg legmegbízhatóbb cégei.

AAA, AA vagy A minősítéssel Magyarországon a cégek 9,82 %-a rendelkezik jelenleg. 

AAA – Legmagasabb hitelképesség

A legmagasabb, AAA (tripla A) minősítésre jogosult magyarországi vállalatokkal az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony. A hazai cégek mindössze 0,63%-a büszkélkedhet AAA minősítéssel.

AA – Hitelképes

AA (dupla A) tanúsítványra jogosult magyarországi vállalatokkal az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony. AA minősítéssel a magyar cégek 1,75%-a rendelkezik jelenleg

A – Hitelképes

Az A minősítésre jogosult hazai vállalkozásokkal az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony, hitelképességük kiváló. Magyarországon a cégek 7,44%-ának van jelenleg A minősítésről tanúsítványa.

Gratuláció D&B AAA minősítés megszerzése után

Gratuláció D&B AAA minősítés megszerzése után

 

Dun & Bradstreet AAA tanúsítvány megszerzése és megtartása

A Dun & Bradstreet AAA tanúsítványra való jogosultság minősítési feltételeit folyamatosan nyomon követi a szolgáltató. 

Az A/AA/AAA weblogó automatikusan frissül, ha egy cég magasabb vagy alacsonyabb  minősítési kategóriába kerül, vagy ha elveszti jogosultságát. 

A Dun & Bradstreet tanúsítvány fenntartásának elengedhetetlen feltétele tehát, hogy a minősítés feltételei folyamatosan fennálljanak. Az AAA tanúsítvány egy évig érvényes és automatikusan frissül, amennyiben az adott cég továbbra is megfelel a legmagasabb hitelminősítés feltételeinek. 

AAA minősítés a NEW VERSION Kft. életében

A Dun & Bradstreet AAA Tanúsítvány egy olyan nemzetközileg elismert cégminősítés, amelyre csak a pénzügyileg legstabilabb és legmagasabb hitelképességgel rendelkező vállalatok jogosultak. Büszkék vagyunk rá, hogy a NEW VERSION Kft. üzleti megbízhatóságát és piaci stabilitását külső szakértők vizsgálata is megerősítette és a legmagasabb szintre sorolta.

Ha olyan megbízható partnert keres, amelyre az ingatlan beruházásának teljes életciklusában számíthat, akkor keressen minket bizalommal.