Az energiafogyasztás csökkentésének
támogatása a létesítményekben

 

Az energiaválság, és az egyre növekvő rezsiköltségek hatását a facility management iparág elsők között tapasztalja meg, ami miatt az energiafogyasztás csökkentése és az energiatudatos létesítménygazdálkodás lehetséges megoldásai központi téma lett a szakmában. Az energiahatékonyság mellett a fenntarthatóság, a környezettudatosság, és a poszt-pandémia hozadékaként a dolgozók egészségének megőrzése is kiemelt szerepet játszik a piacon. 

Alábbi blogcikkünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik hatékony megoldást keresnek a fenntarthatóbb létesítményüzemeltetésre, illetve az energiafogyasztás csökkentésére irányuló céljaik eléréséhez. 

 

Milyen folyamatok vezettek az energiaválság kialakulásához?

Az energiaárak növekedése nem újkeletű probléma. A 2021-ben kezdődött folyamat mögött számos ok húzódik, beleértve a pandémia utáni rövid gazdasági fellendülésben megnövekedett keresletet, és ezzel párhuzamosan a földgáz, valamint a szén árának emelkedését. A tendenciát tovább súlyosbította a 2022 év elején háborúvá kiszélesedő orosz-ukrán konfliktus, amelynek egyik következménye, hogy Európa gázellátása napjainkra bizonytalanná vált. 

A fentieken túl, az idén Európa-szerte történő szélsőséges hőségrekord eddig nem tapasztalt magasságba emelte a villamosenergia felhasználást. A jövőbeni gázellátással kapcsolatos bizonytalanság a gáz- és szénárakat, ezzel együtt pedig a villamosenergia árakat lőtte ki soha nem látott magasságokba. 

Az említett folyamatok negatív hatásait a létesítményüzemeltetési iparág első kézből tapasztalja, és azonnali beavatkozást igényel szakemberek részéről. Az energiahatékonyság növelésének, valamint a fogyasztás optimalizálásának lehetséges megoldásai, éppen ezért még soha nem voltak annyira kritikusak, mint napjainkban.

A facility management kézből tapasztalja az energiaválság negatív következményeit.

 

Miből tevődik össze jellemzően a létesítmények energiafelhasználása?

Ahhoz, hogy hatékony eszközöket találjunk az energiafogyasztás csökkentésére, előbb meg kell határoznunk, melyek annak fő felhasználási pontjai.

A létesítmények (típustól függően, eltérő arányban) energiafelhasználásának fő területei:

  • a fűtés, 
  • a légkezelés (szellőztetőrendszer),
  • a hűtés (légkondicionálás), 
  • a világítás, 
  • a technológiához kapcsolódó berendezések fogyasztása,
  • valamint az egyéb elektromos berendezések áramfogyasztása.

Ezeknek a területeknek a fejlesztésére és optimalizálására kell tehát a legnagyobb figyelmet fordítani.

 

Naprakész adatokkal az energiafogyasztás csökkentéséért

Az energiafogyasztás optimalizálása és csökkentése a teljes épületállomány műszaki jellemzőinek és működésének megismerésével, valamint a részletes fogyasztási adatok rögzítésével kezdődik. Erre nyújt átfogó és hatékony megoldást a szakemberek számára a CAFM (Computer Aided Facility Management) alapú digitális létesítménygazdálkodási szoftvermegoldásunk.

A New Version digitális létesítménygazdálkodási szoftvermegoldása segíthet az energiafogyasztás csökkentésében

A rendszer bevezetése igény esetén részletes épületfelméréssel és ez alapján 3D modell készítésével kezdődik, melynek friss és valós adatai jól érthető és használható formában kerülnek a szakemberek elé. A szoftver nyilvántartási struktúrája lehetővé teszi, hogy az épületek energetikai adatlapjain egy felületen, összefoglalva szerepeljen az épület energetikai besorolása, az energiafogyasztást befolyásoló adatok, tényezők: 

  • nyílászáró paraméterek,
  • épületszerkezetek és rétegrendek,
  • gépészeti berendezések adatai (pl. típus, teljesítmény, eszköz darabszámok),
  • hűtés, fűtés, HMV ellátás és világítással kapcsolatos adatok, valamint ezek változásai.

A digitális szoftvermegoldásunk épületenkénti, vagy akár épületegyüttes esetén úgynevezett telephelyenkénti bontásban biztosít döntéstámogató adatokat az energiamegtakarításhoz, és az azt előkészítő beruházásokhoz. Lehetővé teszi a jelenlegi működés mérését, és az energiavesztés kimutatását, emellett pedig az új szabályozási lehetőségek kidolgozását, valamint az üzemeltetési szokások, beidegződések energiatudatos átalakítását.  

A rendszer által biztosított értékes és átfogó – műszaki és fogyasztási – adatok segítenek megérteni, hogy melyek azok a területek és lehetőségek, ahol tudatosabb üzemeltetési rutinok kialakításával tovább fokozható az épületek energiahatékonyságának szintje. Segítségével akár 30%-al is csökkenthető a létesítmények energiafogyasztása az épületet használók zavartalan működése mellett. 

A facility management támogató szoftver segítségével teljes ingatlanvagyonát egy felhasználóbarát digitális felületen kezelheti és monitorozhatja. Pontos és aktuális összképet kap, amellyel hatékonyabbá teheti az üzemeltetést, a szervezeti gazdálkodást, a napi rutinfeladatok menedzsmentjét, és a döntéstámogatást. A szoftver használata megkönnyíti továbbá a megelőző karbantartást, a meghibásodott berendezések javításának szervezését és nyomonkövetését, valamint a szolgáltatói és bérleti szerződések nyilvántartását és aktualizálását is. 

 

Milyen más lépéseket tehetnek a szakemberek a fenntarthatóbb létesítményüzemeltetésért?

A létesítményüzemeltetés fenntarthatóbbá tétele az energiafogyasztás optimalizálásának egyik legfontosabb része. Íme néhány lehetőség, amely segíthet a facility managereknek a zöldebb működtetés elérésében:

Intelligens LED technológia

Az egyik legegyszerűbb és leggazdaságosabb lépés, amit a facility managerek megtehetnek a dolgok internetével (IoT) integrált LED-es világítási rendszerek bevezetése. Felmérések szerint az intelligens LED technológia akár 80%-kal is csökkentheti a létesítmények világítással kapcsolatos energiaköltségeit.

Amellett, hogy jelentős mértékben csökkenti a szénlábnyomot globális szinten, az intelligens LED technológia bevezetése számos más fontos előnnyel is jár. Ilyen például a távvezérlés és programozhatóság lehetősége, a foglaltságérzékelés és az UV-C fertőtlenítés.

Fejlett HVAC techológia

A levegő fűtésért, hűtésért és cseréjéért felelős innovatív HVAC rendszerek segítségével a hővisszanyeréses szellőztető rendszer alkalmazásával optimalizálható a hőmérséklet és a levegő minősége, ezáltal a rendszerek teljesítménye, így csökkenthető a fogyasztás és annak költségei is. 

Ezek mellett a preventív karbantartás, a mozgásérzékelős világítás, a megújuló energiaforrások használata, valamint egy Energiatakarékossági Program bevezetése a létesítményt használók körében szintén hozzájárulhat a környezettudatosabb és alacsonyabb energiafogyasztású létesítmények kialakításához.

 

Facility management szoftver a fenntartható létesítményüzemeltetésért

Végszó

Az energiafogyasztás csökkentésének és a fenntarthatóbb létesítményüzemeltetés bevezetésének fontosságát az energiaválság azok számára is egyértelművé tette, akik eddig ezeket a feladatokat nem kezelték prioritásként. A facility management iparágat elsők között érintő válság kihívásaira választ kereső szakemberek számára digitális szoftvermegoldásunk nyújthat hatékony megoldást. A szoftver segítségével jelentősen csökkenthető a létesítmények energiafogyasztása anélkül, hogy ez az épület használóit zavarná a működésben.

Kérdése van a témában? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és egyeztessünk az energiafogyasztás optimalizálásnak lehetőségeiről az Ön létesítményeiben is!