Energiatudatos üzemeltetés: a New Version szoftvere az energetikusok szolgálatában

 

Klímaválság. Az energiaárak meredek növekedése. Társadalmi felelősségvállalás. Jogszabályi előírások. Néhány ok a sok közül, amelyek megkérdőjelezhetetlenné teszik az energiatudatos üzemeltetés létjogosultságát. Mi számít energiatudatos üzemeltetésnek és mit tehetnek a szakemberek ennek érdekében?

Az energetikai szabályozásoknak való megfelelés mellett számos olyan hatékony módszer létezik, amelyekkel energiatakarékosabbá és fenntarthatóbbá tehető a létesítményüzemeltetés. A rendszerünkben rendelkezésre álló digitális eszközöknek és megoldásoknak köszönhetően nyomon követhető és tervezhető, valamint tudatos használói és üzemeltetői magatartással  szignifikánsan csökkenthető a létesítmények energiafelhasználása. A gépészeti rendszerek kialakításának és állapotának ismeretében, valamint a fogyasztási adatok elemzésével lokalizálhatóak olyan problémák, melyek feloldásával akár kisebb ráfordítással is javítható az épület működése és energetikai besorolása.

A New Version-nél a személyre szabott megoldásokban hiszünk, ügyfeleink prioritása a mi prioritásunk is. Digitális létesítménygazdálkodási rendszerünk átfogó megoldást nyújt a környezettudatosabb üzemeltetésre törekvő facility managerek számára. Legújabb cikkünkben röviden bemutatjuk az aktuális épületenergetikai jogszabályokat. Emellett pedig górcső alá vesszük a leghatékonyabb energiatudatos üzemeltetést támogató megoldásokat.

Energetikai jogszabályi háttér és követelmények

A legfontosabb épületenergetikai rendelkezéseket az alábbi jogszabályok tartalmazzák:

A határidő többszöri változtatása után, végül 2022 július 1-től lépett életbe a 7/ 2006 (V.24.) TNM rendelet alapján az az energetikai követelmény, amely szerint az új épületek használatbavételekor, azoknak ”közel nulla, vagy annál kedvezőbb energiaigényű”-nek kell lenniük. Ugyanez a szabály vonatkozik a már meglévő ingatlanok bővítésére is néhány feltétel teljesülése esetén, így például ha a bővítés mértéke meghaladja a meglévő épület hasznos alapterületének 100%-át.

A 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet értelmében a meglévő épület, vagy az önálló rendeltetési egység ellenérték fejében történő tulajdon átruházása vagy bérbeadása, valamint új épület építése esetén, annak használatbavételekor kötelező az energetikai tanúsítvány készítése. 

Mit jelent a “közel nulla energiaigényű” épület?

A “közel nulla energiaigény” azt jelenti, hogy az épületnek minimum “BB” besorolásúnak kell lennie. Egy épület energiaigényének kiszámítása összetett feladat, amelyhez a következő adatok szükségesek: az épület határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőinek követelményértékei, az egész épületre vonatkozó fajlagos hőveszteség tényező, az épületgépészetre vonatkozó összesített energetikai jellemző, és a megújuló energia részaránya. A megújuló energiaforrások használata az energiatudatos üzemeltetés alapja. A jogszabály arra is kitér, hogy az épületek energiaigényének legalább 25%-át közelben megtermelt megújuló energiaforrásból kell biztosítani.  

Ahogyan az látható energetikai szempontból is számos jogszabályoknak és követelménynek meg kell felelnie a létesítményüzemeltetésnek. Ezeknek a feladatoknak az elvégzésére és a tanúsítványok elkészítésére minden esetben energetikai szakértő megbízása szükséges. 

Hogyan segíthet mindebben a New Version facility management software?

A magyar fejlesztésű létesítményüzemeltetési szoftvermegoldásunk két pillérre épül. Az első az üzemeltetett ingatlanok teljes körű felmérése, majd azok ArchiCAD-ben létrehozott grafikus 3D BIM (Building Information Modelling) modell állományainak elkészítése. A második pillér az ebből az adathalmazból készített, szerkeszthető és jól átlátható adatbázis.

A felmért ingatlanállomány valamennyi négyzetmétere pontosan rögzítésre kerül a rendszerbe, a hozzájuk tartozó információkkal együtt. A facility management software az épületek műszaki alapadatai mellett lehetővé teszi az üzemeltetett létesítmény(ek) részletes fogyasztási adatainak rögzítését és folyamatos nyomonkövetését is. Az energetikai tanúsításhoz szükséges műszaki dokumentumok és fogyasztási adatok így könnyen hozzáférhetővé válnak a szakemberek számára. 

Az energiatudatos üzemeltetés támogatása mellett, a digitális létesítménygazdálkodási megoldásunk a pénzügyi részleg munkáját is megkönnyíti. A facility management software ugyanis valamennyi műszaki munkához kapcsolódó releváns pénzügyi adatot képes integráltan kezelni a vállalatirányítási rendszerek pénzügyi moduljaival. A digitális alapú munkalapok segítségével például az elkészült és fizethető munkák automatikusan összeköthetőek a vonatkozó költségkerettel.

Modern irodaházak - a cél a fenntarthatóbb létesítményüzemeltetés

Digitális létesítménygazdálkodás az energiatudatos üzemeltetés szolgálatában

A New Version által kínált digitális létesítménygazdálkodás másik nagy előnye az energiatudatos üzemeltetés szempontjából, hogy teljes mértékben nyomonkövethetővé, és ezáltal szabályozhatóvá, könnyen tervezhetővé teszi a létesítmények fogyasztását. Naprakész adatokat biztosít, amelyek segítségével összehasonlíthatóvá teszi az egyes épületek vagy épületrészek fogyasztását a korábbi időszakokkal, vagy más, hasonló használatú épületek fogyasztásával. Ennek a funkciónak köszönhetően gyorsan kiszűrhető az esetleges túlfogyasztás, vagy energiavesztés és megszüntethető annak oka. Természetesen a fordítottja is igaz. Ha valamelyik fogyasztási adat csökkenő tendenciát mutat, akkor érdemes megvizsgálni, hogy az ott alkalmazott megoldások máshol is használhatóak-e az épületek energiafelhasználásának csökkentésére. 

Megoldások a fenntarthatóbb létesítménygazdálkodásért

A létesítményüzemeltetési iparágnak kiemelkedő szerepe van a fenntarthatóságért tett törekvésekben. Ugyanis a kereskedelmi és lakóépületek felelősek a világ teljes primerenergia-fogyasztásának több, mint 40%-áért és a teljes gázkibocsátás 33%-áért. Ez egyben azt is jelenti, hogy energiatudatos üzemeltetésük jelentős pozitív hatást gyakorolhat a környezetre. Napjainkban már számos új technológiai megoldás és innovatív rendszer áll a facility managerek rendelkezésére a fenntarthatóbb létesítményüzemeltetés érdekében. 

Ilyen például a HVAC rendszer, amelynek segítségével automatikusan optimalizálható az épület fűtése és hűtése a helyiségek aktuális – szenzorokkal mért – foglaltsága függvényében. A hőmérséklet szabályozása pedig az okos termosztátok által mért és továbbított adatok alapján szintén automatikusan történik, vagy akár a beállítások távolról irányítva változtathatók. Napjainkban az ilyen típusú rendszereknek még nagyobb jelentősége van, hiszen sok vállalat a hibrid munkavégzésre tért át, ami miatt mindig változik az irodában lévő dolgozók száma.

A megfelelő rendszerek kiépítésével és érzékelők elhelyezésével bevezethető a prediktív karbantartás is, amely számos előnnyel jár a létesítményüzemeltetés számára. Energiatudatosság szempontjából az ilyen rendszerek egyik leghasznosabb funkciója, hogy képes erőforrás-optimalizálási előrejelzéseket készíteni, emellett pedig észleli a rendszerek “láthatatlan meghibásodásait” is. Segítségével azonnal kiszűrhetőek a rendszerek és a berendezések esetleges problémái és optimális szinten tartható a fogyasztás.

 

Okos fűtési rendszer az irodában

A felmérések alapján elmondhatjuk, hogy a takarékossági intézkedések első lépése az aktuális működés mérhetővé tétele. A felhasználás szintjének csökkentését célzó intézkedéseket ezen adatok áttekintése, értékelése után célszerű megfogalmazni. Az energiafogyasztás csökkenésének elérhető mértéke  – létesítménytől, ill. az eddigi üzemeltetési tudatosság szintjétől függően körülbelül 5–35%-ot eredményezhet egy-egy épület esetén. Ez nem csak jelentős pénzügyi megtakarítást, de sokkal hatékonyabb és eredményesebb megközelítést jelent az energiatudatos célok elérésében.

Végszó

Az energiatudatos üzemeltetésnek minden létesítményben –  a lehetőségekhez képest – prioritást kellene élveznie. Digitális létesítményüzemeltetési megoldásunkkal ebben is támogatjuk a facility managerek munkáját. A rendszer átfogó és naprakész információt biztosít a szakemberek számára a teljes ingatlanvagyonról és a fogyasztási információkról. Utóbbit könnyen analizálható és összehasonlítható formában bocsátja a facility managerek rendelkezésére, ami lehetőséget ad számukra az energiafogyasztási rendszerek optimalizálására és könnyen kiszűrhetik az esetleges túlfogyasztást is.

A fenntartható és energiatudatos üzemeltetés közös érdekünk. Ha készen áll rá, hogy létesítményüzemeltetését magasabb szintre emelje digitális létesítménygazdálkodási megoldásunkkal, kérje ingyenes konzultációnkat, és kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.