Mi az a BIM modell, és mi a szerepe a facility management-ben?

 

Ebben a cikkben megnézzük, mi áll a három betűs rövidítés mögött, és miért kulcsfontosságú a BIM modell egy digitális létesítménygazdálkodást támogató platform kialakításában.

 

BIM modell: kezdjük a definícióval

A BIM az angol Building Information Modeling rövidítése, amely magyarra Épületinformációs Modellezésként fordítható (ám a szakmában általában mindenki BIM-ként hivatkozik rá). Valójában egy olyan digitális módszertanról van szó, ami lehetővé teszi egy építészeti projekt összes szereplője számára a közös platformon való munkát és tájékozódást. Mindezt úgy, hogy a 3D modellt részletes információkkal ruházza fel, szigorú szabályokon alapulva, amelynek eredménye egy mindenki számára elérhető és vizuálisan is megjeleníthető platform, valós idejű kommunikációt biztosítva felhasználóinak.

A BIM modell nem csak tervezéskor nyújt segítséget: egy ingatlanfejlesztési projektet a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át a napi üzemeltetésig végigkísér. A BIM modell hasznosságát jól szemlélteti az alábbi, erre a célra gyakran használt kör alakú ábra:

BIM modell ábra a New Version weboldaláról

Ha más irányból szeretnénk ezt megközelíteni, akkor képzeljünk el egy olyan 3D-ben bejárható digitális épületmodellt, amely nem csak építészeti adatokat tartalmaz, hanem információt nyújt a szakági adatokról is, mint pl. hűtés-fűtés rendszer, vízvezeték hálózat, elektromos hálózat, vagy tűzvédelmi, biztonságtechnikai berendezések adatai. A BIM modell tehát egy olyan okos és virtuális épületterv, amelyben az együttműködő szakemberek az objektumokhoz igény szerinti paraméterezhető információtartalmat rögzíthetnek.

BIM modellt készítő férfi

A BIM modellt széles körben használják

Mind a 3D, mind a BIM modellezéssel kapcsolatban gyakori tévhit, hogy csak nagyívű építészeti remekművek esetén használatos. A valóság ennél jóval gyakorlatiasabb, hiszen a BIM modellben rögzíthető információk számos területen segítik a szakembereket – a tervezőktől az üzemeltetőkig. 

A BIM modelleket az épülettervezés mellett használják az energia- és közműhálózat, az autópályák, az alagutak, a metrók stb. tervezésére, továbbá ütközések kimutatására is (épületek esetén például vizsgálható a tartószerkezet és gépészeti rendszerek esetleges ütközése), ezzel elősegítve az esetlegesen felmerülő problémák detektálását a tervezés korai szakaszában, megkönnyítve a kivitelezés menetét is egyben. 

Hogyan alkalmazható a BIM szemlélettel készített 3D épületmodell a létesítménygazdálkodásban?

Ahogy a digitális létesítménygazdálkodásról weboldalunkon is írjuk, azok a projektek, amelyeknél nem áll rendelkezésre teljeskörű, naprakész digitális állomány, azokban műszaki felméréssel kezdődik az adatgyűjtés. Ennek lesz az eredménye az a 3D épületmodell, mely nemcsak az épületszerkezetek összetett geometriáját rögzíti, hanem az üzemeltetés számára fontos információkat is tartalmazza – úgy, mint a padló- és falfelületek minősége és területi adatai, az épület gépészeti berendezéseinek típusa, az utolsó karbantartás időpontja, vagy éppen a helyiségekben található lámpák típusa, stb.

Ezeket az információkat használja fel a létesítménygazdálkodást támogató szoftver adatbázisa is – az ilyen fajta támogatást nyújtó szoftverekre CAFM (Computer Aided Facility Management) rendszerként is szoktunk hivatkozni, ami a digitálisan támogatott létesítménygazdálkodásra utal. Ez a New Version főtevékenysége is egyben (olvasson bővebben rólunk ebben a cikkben).

FM támogatás BIM-alapon

Az említett támogató/menedzsment platform a következő üzemeltetési és létesítménygazdálkodási területeken támogathatja a felhasználót:

  • Karbantartásmenedzsment
  • Eszközmenedzsment, raktárkezelés
  • Kontrolling adatok támogatása
  • Takarításszervezés
  • Bérleti szerződések, dokumentumkezelés

Egyik korábbi cikkünkben részletesebb betekintést is adunk a témába: Ezt nyújtja a digitalizált vagyongazdálkodás

BIM modellezés az Ön cégében

Egy olyan BIM-alapú megoldást kínálunk, amellyel teljes ingatlanvagyonát egy helyen, digitális felületen kezelheti. A platform tele van értékes információkkal: az ingatlanok tulajdonviszonyaival, méreteivel, felszereltségével, karbantartási szükségleteivel, az átalakítások történeti adataival, és így tovább. Ennek eredményeként egy pontos, és mindig aktuális összképet kap, amely új szintre emeli a szervezeti interoperábilitást, a napi rutinfeladatok menedzsmentjét, és a hosszútávú döntéstámogatást.

Cégünk egyébként napi szinten kezel BIM rendszereket, legyen szó építészeti, tervezési, kivitelezési vagy létesítményfenntartási projektekről. Ha ezek közül bármelyik aktuális az Ön cégében, számíthat ránk. Egyeztessünk igényeiről ingyenes konzultációnk keretében!