3 vészhelyzet, amikor a facility management szoftver segíthet

 

Egy facility management platform számtalan előnnyel bír – költséget csökkent, egyszerűsíti a munkaszervezést, a kommunikációt, és így tovább (ezekről bővebben is szót ejtettünk korábbi cikkeinkben). Azonban most felhívnánk a figyelmet arra is, hogy egy ilyen platform kulcsfontosságú információforrásként is szolgál kritikus vészhelyzetek esetén, amikor perceken vagy akár másodperceken múlik, hogy milyen komoly károk keletkeznek egy adott ingatlanban. 

Nem túlzás azt állítani, hogy akár egy egész épületet is megmenthet egy gyors döntés a facility management szoftverben tárolt adatok alapján. Ebben a cikkben olyan területekre kalauzoljuk el a kedves olvasót, amelyről reméljük, hogy kizárólag csak elméletben fog találkozni, és a valóságban elkerülik ezek a katasztrófák. Azonban felkészülni rájuk elengedhetetlen, ezért mindenki számára ajánljuk ezt az összefoglalót, aki ingatlanokkal foglalkozik, vagy egy vállalat ingatlantulajdonaiért felel.

 

Épületgépészeti adatból életmentő információ?

Veszélyhelyzet esetén a gyorsan elérhető, pontos információ szerepe felbecsülhetetlen. Szerencsére az FM tevékenységet támogató platform segítségünkre lesz a fontos információk elérésében, ugyanis a vállalat teljes épületállományát 3 dimenzióban, bejárható formában tartalmazza – de jóval többről van szó, hiszen rendelkezésünkre áll az ingatlanunk térbeli leképezése is. A rendszer alapját ugyanis a BIM fájlok adják egy olyan közös platformon, amely méreteket, anyagokat és számtalan épületgépészeti adatokat is tartalmaz, úgy is mondhatnánk, hogy egy okos épülettervként funkcionál. A rendszer így arra is alkalmas, hogy támogasson bennünket gyúlékony anyagokról, robbanásveszélyes objektumokról, és arra is, hogy segítsen hozzájutni az épület alapvető működését ellátó eszközökkel kapcsolatos információkhoz.

A fenti épületelemek ismeretében a vészhelyzetek is hatékonyabban kezelhetők. Vészhelyzet alatt pedig – sajnos – számtalan különböző esetre is gondolhatunk. Az alábbiakban három klasszikus veszélyhelyzetet mutatunk be:

1. Csőtörés

Egyik pillanatról a másikra következett be a nem várt csőtörés, az épület egyik emeletén már áll a víz, nemsokára tovább ázik az alsóbb emeletekre, az anyagi kár már most jelentős, minden perc számít a hibaelhárításban. Tudni kell, hogy honnan ered a hiba, hol haladnak a vízvezetékek a falban anélkül, hogy kibontanánk a teljes felületet.

Az okos 3D modell segítségével ez néhány kattintásból látható (akár mobilon is, hiszen az FM platform távolról, applikáción keresztül is könnyedén hozzáférhető). Így az akár több órás keresgélés, fúrás-bontás helyett néhány perc alatt feltérképezhetők a legvalószínűbb okok, és célzottan lehet továbbhaladni.

2. Tűzeset

Egy tűz során még inkább igaz, hogy másodperceken múlik az épület fennmaradása. Tudnunk kell, hogy hol találhatók tűzszakaszhatárok, robbanásveszélyes objektumok, és merre halad a menekülési útvonal. Amennyiben az útvonal egy része már átjárhatatlan, alternatív útvonalat szükséges meghatározni. A menekülés mellett ugyanígy érvényes ez az oltásra is: ha egy szakasz már megközelíthetetlen, más út feltárása szükséges a hatékony oltás érdekében. 

Fontos részlet lehet a kár elhárítására tett intézkedésekben, ha a kiérkező tűzoltókat menet közben tudjuk tájékoztatni a tűz terjedésének útjában álló veszélyekről, megközelíthető épületrészekről. A tűzoltást végzők számára óriási támogatás, ha előzetesen hozzáférhetnek a 3D állományainkhoz, és mire kiérkeznek, már tájékozódtak ezekről a potenciális veszélyforrásokról, mivel a szoftverben rejlő értékes információk nem csak a helyszínen, hanem távolról, okostelefonon keresztül is elérhetőek – ez életmentő lehet az adott helyzetben.

3. Bombariadó

Itt említhetnénk bármilyen hasonló helyzetet, amikor hirtelen kell elhagyni az épületet. Minél nagyobb az adott ingatlan, és minél többen vannak benne, annál komplikáltabb a menekülés. Erre a célra szolgál egy jól megtervezett, többször kipróbált menekülési terv – a terv megalkotásában, az útvonal nyilvántartásában pedig segít az FM szoftverben lévő háromdimenziós épületmodell.

Építész és munkások megbeszélésen-A facility management szoftver segítségével vészhelyzeteket kerülhetünk el

Tervezzük meg, mi történjen vészhelyzet esetén

Az okos épületinformációs formátum természetesen nem elegendő – csak akkor, ha azt tudatosan felhasználjuk. Veszélyhelyzeti akcióterveket szükséges meghatároznunk, kalkulálva a meghatározott menekülési útvonallal. A kulcs a felkészülésben rejlik, ebben pedig igazán nagy segítségünkre válik az FM szoftver támogató funkciója. Persze a terv önmagában nem elegendő, ahogy az alábbiakban is látni fogjuk. Az akcióterv elkészítése általában három fő lépésből áll:

A veszélyhelyzetek áttekintése

Sorra kell vennünk minden olyan helyzetet, ami veszélyt jelent az ingatlanra, és bármekkora valószínűséggel megtörténhet. Így például a fent említett veszélyhelyzetekkel kell számolni, ezenfelül az árvíz, áramkimaradás, terrorizmus, extrém időjárás, természeti katasztrófa mind olyan eshetőségek, amelyekre érdemes felkészülni.

A felelősök meghatározása

Ki a felelős veszélyhelyzet esetén, kinek mi lesz a feladata? Ha nincsenek kinevezett felelősök (és hatékony ellenőrzés), akkor a veszélyhelyzeti tervvel senki nem foglalkozik: tipikus eset, hogy a nem kívánt feladatot csak passzolgatják egymás között azok a személyek, akiknek bár fontos lenne, mindig akad sürgősebb, és az adott pillanatban fontosabb tennivalójuk.

Kommunikáció

Még egy tökéletesen megalkotott veszélyhelyzeti terv is mit sem ér, ha a munkatársak nem ismerik. Ezért elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció: a leghatékonyabb a fentről lefelé elv, tehát a vezetőknek szükséges kommunikálni a beosztottjaik felé a veszélyhelyzeti tervvel kapcsolatos tudnivalókat. Érdemes szimulációs gyakorlatot is tartani, hogy ne éles helyzetben derüljön ki a terv egy-egy fontos hiányossága.

Modern épület

Mi másra jó egy facility management szoftver?

E cikk témája csak egy azok közül a funkciók közül, amelyek átformálják a vállalati működést – produktívabbá, költséghatékonyabbá téve az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységeket. Ezt mind felsorolni meghaladná cikkünk keretét, de szerencsére bővebben kifejtettük ezt korábbi cikkeinkben – az FM szoftverekkel való közelebbi megismerkedésre ajánljuk írásunkat, többek között az Így segíthet a facility management szoftver a költségcsökkentésben és a döntéshozatalban cikkünket.